Under massiv kritik: Nu melder Arla ud om fastsiddende skruelåg

06/05/2024 09:21

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Skruelågene har skabt stor røre.

Mest læste i dag

Forbrugerutilfredsheden har været umiskendelig, efter flere producenter begyndte at benytte de nye 'permanent fastgjorte' skruelåg.

Arla har især måttet stå model til kritik på dette område.

Ifølge kritikerne er Arlas nye design for mælkekartonlåg vanskelige at åbne.

Arla har imidlertid fremlagt en forklaring på situationen.

Dette har deres svenske pressechef udtalt til Sveriges Radio, rapporterer marcusoscarsson.

Max Wallenberg, pressechef hos Arla Sverige, har givet sin vurdering af situationen til Sveriges Radio.

Årsagen til de fastgjorte låg

Hvorfor er disse låg så besværlige at åbne?

Wallenberg og Arla henviser til nye EU-regler som hovedårsagen. Fra juli 2024 kræver EU, at alle drikkevareemballager under tre liter skal have fastgjorte låg for at mindske plastaffald, som er en af de mest almindelige forureningskilder fundet ved strandrensninger.

Arla har allerede foretaget ændringer i deres mejerier for at overholde dette direktiv. Direktivet kræver, at plastlåget forbliver fastgjort til emballagen gennem hele dens levetid, hvilket sikrer korrekt sortering som papiremballage. Selvom denne ændring er tænkt som en miljøvenlig foranstaltning, har det resulteret i praktiske vanskeligheder for forbrugerne.

Mens de nye låg er designet til at forblive faste, hvilket er godt for miljøet, står Arla nu over for uforudsete problemer som følge af denne velmente innovation.

Forskelle mellem producenter

Wallenberg påpeger, at problemet med de fastsiddende låg varierer rundt om i Sverige. "Bor man i Stockholm eller på landet, har man et låg, der generelt fungerer bedre, og bor man længere sydpå, støder man på et låg, som mange finder mere problematisk," forklarer han.

Det synes, at forskellen skyldes, hvor mælkepakkerne er produceret, og dermed hvilket mejeri der er ansvarligt. De mere problematiske låg kræver, at man trykker dem ned, indtil de klikker, ellers kan de sidde fast og resultere i uønskede mælkespjæt.

Denne geografiske forskel i produktkvalitet har ført til en skæv fordeling af klager fra det sydlige Sverige i forhold til de nordligere regioner.