Schweiziske opfindelser kan betyde enden på toilettet

22/04/2024 13:32

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Forskere fra ETH genovervejer vores toiletter og kloaksystemer, da de er ineffektive og forældede.

Mest læste i dag

Når vi tisser, fortynder vi hver gang vores urin med 9 til 14 liter drikkevand. I en tid med fremtidig vandmangel mange steder i verden, er dette et uacceptabelt spild.

Som Max Maurer, professor i systemer til byvandforsyning ved ETH Zürich og Eawag, siger: "Vores konventionelle vandhåndtering er ikke bæredygtig og når sine grænser."

Det giver også økonomisk og økologisk mening, at vores spildevand fra opvask og bad ender i samme "beholder" som vores afføring: Vi udskiller værdifulde kemiske stoffer som fosfor (urin) og kvælstof (afføring), som vi i øjeblikket blot brænder som slam.

Derfor har forskere fra ETH Zürich og det Schweiziske Institut for Vandforsyning, Spildevandsrensning og Vandbeskyttelse (Eawag) under hans ledelse længe arbejdet med fremtidens spildevandsrensning, der også skal muliggøre genanvendelse af dette.

De magiske ord her er decentralisering: I stedet for store renseanlæg skal spildevand som gråvand fra bad, vask og opvask samt afføring renses lokalt.

Urin bliver til flydende gødning

Vuna er et firma, der tilbyder decentrale spildevandsløsninger. Stifter Bastian Etter har udviklet en metode, der leder spildevand til små plantefyldte "rensebassiner" lige hvor det opstår. Her renses det, mens afføring adskilles i specialudviklede tørklosetter, og urinen indsamles og omdannes til fosforrig flydende gødning i et anlæg.

Afføring komposteres separat og bliver til næringsrig jord. Selvfølgelig er denne idé uvant, men i fremtiden vil vi ikke have andet valg end at gøre vores vandforvaltning mere økonomisk.

ETH præsenterer nu yderligere projekter, som allerede er udviklet til vandfattige områder, men som også snart kan finde anvendelse andre steder. Elizabeth Tilley, professor i Global Health Engineering ved ETH, har udviklet en metode, der ikke kun omdanner afføring til gødning, men også til biogas.

I en slags gummiballon fermenteres afføringen, hvorved der opstår methanrig gas, der kan bruges til madlavning og opvarmning. Det kan også bruges til at varme den tilbageværende slam op, så alle sygdomsfremkaldende mikroorganismer dræbes, og der opstår hygiejnisk fejlfri gødning.

Decentrale toiletter til boligområder

Begge koncepter blev oprindeligt udviklet til fattigere lande. Men ETH-professor Kai Udert fra instituttet for miljøteknik ser også stort potentiale i andre lande.

"De koncepter, vi udviklede for 15 år siden til fattigere lande, bliver nu også interessante for Schweiz," siger han.

Maurer og Udert forventer, at decentrale renseanlæg og små anlæg til biogasproduktion til opvarmning og madlavning snart vil være tilgængelige til enkelte huse. Før eller siden, afhængigt af politiske og økonomiske beslutningstagere, vil den klassiske toiletskylning være forældet.