Forskere har endelig fundet forklaringen på Mayakalenderen

06/03/2024 15:15

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Forskere har opklaret den præcise forbindelse mellem mayaernes kalender og planeternes bevægelser.

Mest læste i dag

I årtier har mayaernes kalender forundret forskere, der har forsøgt at afkode det komplekse system. Især har en cyklus i kalendersystemet givet anledning til hovedbrud. Den varer 819 dage.

Forskere har længe forsøgt at finde ud af, hvordan denne cyklus passer ind, men arbejdet har ikke båret frugt. Nu mener to amerikanske antropologer dog, at de har løst mysteriet.

Løsningen blev fundet, da forskerne betragtede kalendersystemet i perioder på 45 år. Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet Ancient Mesoamerica.

Forskerne opdagede, at de kunne få mayakalenderen til at passe med den synodiske omløbstid. Det refererer til perioden, hvor et himmellegeme set fra Jorden igen vises på samme sted i forhold til Solen.

Cyklussen på 819 dage er en del af mayaernes komplekse kalendersystem, som består af flere kortere kalendere. Systemet blev skabt århundreder før europæerne ankom til Amerika. Blandt mayaernes kalendere var det netop den lange cyklus, der var gådefuld for forskere.

Der er fire cyklusser på 819 dage, og hver af dem svarer til en farve. Forskere troede længe, at farverne repræsenterede verdenshjørnerne, altså øst, vest, syd og nord. Først i 1980'erne blev denne antagelse bevist forkert.

Tegnene pegede snarere på, at cyklussen var relateret til de synodiske omløbstider for Solens synlige planeter. Mayaerne havde meget præcise oplysninger om Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn. Først nu er forskere lykkedes med at forklare, hvordan planeternes synodiske omløbstider passer ind i mayakalenderens cyklus.

Merkur har været et let mål. Dens synodiske omløbstid er 117 dage, hvilket passer ind i 819 dage syv gange. Nu har forskere vist, at alle de øvrige synlige planeternes synodiske omløbstider præcist passer ind i cyklussen på 819 dage, når man betragter 20 omløbstider og omkring 45 år.

Venus' synodiske omløbstid er 585 dage, så syv synodiske omløbstider passer ind i fem cyklusser på 819 dage. Mars' synodiske omløbstid er 780 dage, hvilket betyder, at 21 omløbstider passer ind i 20 cyklusser.

Jupiter og Saturn er også inkluderet. Jupiters synodiske omløbstid er 399 dage, hvilket betyder, at 39 omløbstider passer ind i 19 af disse cyklusser. Saturns synodiske omløbstid er derimod 378 dage, hvilket passer ind i seks af cyklusserne.