Ekspert afslører: 5 ting ved din livsstil, du bør gøre nu, for at mindske risikoen for demens

22/04/2024 18:19

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Op mod 40 procent af alle demenstilfælde kan forebygges ved at foretage ændringer i livsstilen.

Mest læste i dag

I dag lever mellem 85.000 og 90.000 danskere med en form for demens, og op mod 400.000 anses for at være pårørende til en person ramt af denne sygdom, ifølge oplysninger fra Alzheimerforeningen.

Demenssygdomme er kendt for at forårsage symptomer som hukommelsestab, forvirring og ændringer i adfærd. De kan også medføre mobilitetsudfordringer, depression og i nogle tilfælde hallucinationer. Disse symptomer har tendens til at forværres over tid på grund af sygdommens progressive natur.

Sygdommen optræder oftest hos personer over 65 år, hvilket leder mange til at betragte den som en næsten uundgåelig del af aldringsprocessen. Imidlertid påpeger forskere, at omkring 40 procent af tilfældene potentielt kan forebygges gennem ændringer i livsstilen.

Professor Claire Steves, der er senior klinisk lektor ved King's College London og geriatrisk overlæge ved Guy's og St Thomas' NHS Foundation Trust, delte nyligt fem livsstilsændringer på ZOE Science and Nutrition-podcasten, som hun anbefaler at implementere hurtigst muligt for at mindske risikoen for at udvikle demens:

Kost:

Ifølge professor Steves spiller kosten en afgørende rolle for både generel sundhed og hjernens sundhed. "Det er vigtigt at inkludere en bred vifte af farverige frugter og grøntsager i din kost og sørge for, at du indtager sunde, plantebaserede fedtstoffer," siger hun. Disse næringsstoffer er essentielle, da hjernen kræver mange ressourcer på grund af sin høje metaboliske aktivitet.

Fysisk aktivitet:

For dem, der ikke er regelmæssigt aktive, anbefaler professor Steves at øge aktivitetsniveauet. "Gå en tur i 45 minutter mindst tre gange om ugen. Det vil gøre en betydelig forskel," siger hun. Alzheimers Society bekræfter, at regelmæssig fysisk aktivitet kan reducere risikoen for demens med op til 28 procent.

Tandhygiejne:

Professor Steves understreger sammenhængen mellem oral sundhed og hjernens sundhed. Forskning i Journal of Alzheimer's Disease har vist, at bakterier, der forårsager tandkødssygdomme, også kan spille en rolle i udviklingen af Alzheimers sygdom og andre former for demens.

Social interaktion og mental stimulering:

Mens hjernetræningsspil kan være nyttige, er det ifølge professor Steves vigtigt med variation for at bygge kognitiv reserve. Sociale interaktioner, der kombinerer fysisk og mental udfordring, som dans eller cykling, kan være særligt fordelagtige.

Blodsukkerkontrol:

Vedligeholdelse af sundt blodsukker er også vitalt. "En kost, der er god for hjerte og blodkar, gavner også hjernen," tilføjer hun, og påpeger den tætte forbindelse mellem blodkarsundhed og hjernesundhed. Ifølge Alzheimerforeningen kan højt blodsukker eller insulin niveauer skade hjernen på flere måder.

Disse anbefalinger kan hjælpe med at reducere risikoen for demens og forbedre livskvaliteten betydeligt for både individer og deres familier.